Na Winogradach powstaje Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. Prace polegają na rozbudowie istniejącego budynku Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego o nową część, która będzie nawiązywała do architektury głównego gmachu.
Przed rozpoczęciem budowy wykonawca wyłoniony w postępowaniu przetargowym zajmował się także pracami projektowymi. Ważnym założeniem było uwzględnienie rozwiązań ekologicznych, by nowe centrum zostało zaprojektowane zgodnie ze standardem budynków o niemal zerowym zużyciu energii. Branżowe Centrum Umiejętności będzie miejscem energooszczędnym dzięki m.in. instalacji fotowoltaicznej, zastosowaniu odpowiedniej izolacyjności cieplnej ścian i okien, a także wyposażeniu w pompę ciepła.
Nowy budynek przy ul. Warzywnej będzie bezpośrednio połączony z głównym gmachem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Będą to właściwie trzy bryły o różnej wysokości. W pierwszej, parterowej przewidziane jest miejsce na pracownię piekarniczą wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi. W dwukondygnacyjnej części będą pomieszczenia administracyjne, węzeł sanitarny i sale szkoleniowe. Najwyższa, trzykondygnacyjna bryła wyposażona w klatkę schodową i windę będzie pełnić funkcję łącznika z wszystkimi kondygnacjami istniejącej szkoły. Planowana powierzchnia całkowita to ok. 750 metrów kwadratowych. Obiekt będzie dostępny dla osób z niepełnosprawnościami. Wykonawca będzie także odpowiadał za wykonanie i przebudowę niezbędnych instalacji. Przy szkole planowany jest też nowy zbiornik retencyjny. W zakres zadania wchodzi także zagospodarowanie terenu, w tym montaż małej architektury i wyznaczenie miejsc postojowych dla osób z niepełnosprawnościami.
W nowej placówce szkoleniowej będzie pracownia, która umożliwi kształcenie w zawodzie piekarza. W centrum mają odbywać się szkolenia prowadzone przez rzemieślników czy też wykwalifikowanych w tym zakresie nauczycieli. Szkolenia będą kierowane do uczniów, nauczycieli oraz osób dorosłych. Branżowe Centrum Umiejętności jest m.in. odpowiedzią na braki wykwalifikowanej kadry w branży piekarskiej, zarówno w produkcji jak i sprzedaży chleba oraz pozostałych wyrobów w kontekście rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność.
Źródło: poznan.pl